Nákup na Veľkú noc bude drahší ako vlani, vyplýva to z najnovších štatistík


Foto: Nákup na Veľkú noc bude drahší ako vlani, vyplýva to z najnovších štatistík Foto: unsplash.com

Veľká noc tento rok pripadla na koniec marca 2024. Najväčší kresťanský sviatok je už tradične spájaný s preplnenými košíkmi v potravinových reťazcoch a bohatými sviatočnými stolmi pripravenými pre kúpačov a rodinu. O koľko eur si Slováci priplatia za tohtoročný veľkonočný nákup v porovnaní s minulým rokom? 

Analýza Evy Sadovskej, analytičky WOOD & Company, najnovšie ukazuje, že tento rok za potraviny zaplatíme medziročne viac približne o tri percentá. 

V praxi to znamená, že ak minulý rok nákup pred veľkonočnými sviatkami stál napríklad 200 eur, tento rok ten istý nákup vyjde približne na 206 eur.

„Najviac si aktuálne priplácame za ovocie, a to 11,9 percenta. Cukrovinky a sladkosti sú drahšie ako pred rokom o 6,5 percenta, zelenina o 6,4 percenta. Chlieb a obilniny majú na cenovkách vyššie sumy ako pred rokom o šesť percent. Ryby a morské plody sú drahšie o 4,4 percenta, mäso o štyri percentá. Naopak, lacnejšie ako pred rokom sú najmä oleje a tuky, a to o 7,5 percenta. Mlieko, syry a vajcia zlacneli v priemere o 3,7 percenta. Za nealkoholické nápoje platíme o 1,5 percenta viac,“ priblížila analytička.

Priplatíme si aj za dopravu, hotely či reštaurácie

Drahšie nie sú len potraviny, ale aj doprava. Priemerná cena za jeden liter motorovej nafty vzrástla na 1,589 eur a oproti vlaňajšej cene (na úrovni 1,558 eur) je vyššia o 2 percentá. Očakáva sa, že tohtoročné veľkonočné tankovanie vyjde motoristov o niečo drahšie ako vlani.


„Ak sa Slováci a Slovenky rozhodnú cestovať autobusmi, priplatia si za cestovné 19 percent oproti vlaňajšku. V prípade vlakovej dopravy prišlo k zvýšeniu cien o 1,1 percenta,“ doplnila Sadovská.

S veľkonočnými sviatkami prichádzajú aj školské prázdniny, viaceré rodiny sa preto chystajú na výlet. Za ubytovanie v hoteli či penzióne si však priplatia viac ako pred rokom o 8,4 percenta. Dobré jedlo alebo káva ich taktiež vyjde drahšie o 8,6 percenta.

Analytička odporúča rodinám stanoviť si maximálnu sumu, ktorú na veľkonočné nákupy chcú minúť. Podľa nej nie je na škodu mať prehľad o cenách konkrétnych potravín. „Naplánujte si, čo budete počas sviatkov konzumovať a variť. Nezabudnite na to, že počas niektorých dní veľkonočných sviatkov sú obchody zatvorené. Avšak, ide iba o dni, nie týždne, na čo mnohí Slováci zabúdajú a v mnohých prípadoch si vytvárajú neprimerane veľké zásoby potravín,“ zdôraznila Sadovská.

Ceny rastú pomalšie

Napriek drahším veľkonočným nákupom, v porovnaní s minulým rokom, na Slovensku aktuálne spomaľuje tempo zdražovania. Inflácia vo februári 2024 dosiahla najnižšiu úroveň od júla 2021, a to 3,4 percenta.

Výrazne pomalší rast cien je zaznamenaný aj v prípade potravín a nealkoholických nápojov. Kým minulý rok sme si pred Veľkou nocou priplácali medziročne za nákup potravín viac ako štvrtinu, tento rok je to podstatne menej. Februárová inflácia potravín totiž dosiahla úroveň 3,1 percenta. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu