Po zrazení autom mal šancu prežiť 1 %. Michal svoj boj nevzdal, potrebuje však finančnú pomoc


Foto: Po zrazení autom mal šancu prežiť 1 %. Michal svoj boj nevzdal, potrebuje však finančnú pomoc Foto: Facebook/Lovec hradov

Známy slovenský cestovateľ Lovec Hradov sa rozhodol svoj vplyv na sociálnych sieťach využiť na pomoc druhým. Prednedávnom narazil na príbeh dvojice, ktorá mala, rovnako ako on, záľubu v spoznávaní hradov.

Michala z obce Janíky pred očami jeho priateľky Kataríny zrazilo v dedine auto idúce vyššou rýchlosťou. Odhodilo ho o 19,3 metra ďalej a zostal ležať v kaluži krvi. Najväčšie zranenia utrpela hlava, mal zlomeniny lebky, tvarových kostí, nosa aj sánky. Epidurálne a subarachnodiáne krvácanie mu navyše spôsobilo opuch mozgu.

Pár hodín po nehode absolvoval viac ako šesťhodinovú operáciu. Počas nej mu odstránili lebku, aby mohol mozog opúchať a po pár týždňoch ju vrátili späť. Okrem toho Michalovi po nehode ostali zlomené rebrá, bedrový kĺb, koleno, pomliaždené pľúca, pečeň, slezina a množstvo tržných rán.

„Vypočula som si lekárov, že má jedno percento na prežitie a je v kritickom stave. Aj keď by sa prebudil, bol by v bdelej kóme, nevedel by ničím hýbať,“ približuje Michalova priateľka.



Rok po operácii Michal žije, zlepšuje sa v rozprávaní, chodí, aj keď koleno sa mu zachrániť nepodarilo. „Problém je chápanie, porozumenie. Momentálne sa chystá do hyperbarickej komory, ktorá pomohla už veľa ľudom zlepšiť stav, bohužiaľ, to poisťovňa celé neprepláca. Okrem toho potrebuje rehabilitáciu,“ dopĺňa Katarína.

Možnosti, ktoré by mu pomohli, sú zvuková terapia na stimulovanie a podporu mozgu, rehabilitácia na špeciálnych strojoch, rehabilitácia v Maďarsku, špeciálna ortéza na koleno a pravidelný fyzioterapeut.

Na to, aby mohol 39-ročný Michal napredovať, potrebuje vyššie spomenutú pomoc. Tá je ale finančne náročná. Preto Katarína zriadila transparentný účet s číslom SK16 0900 0000 0052 1387 6009, kde môžete prispieť aj vy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu