VIDEO: Výstavba cyklotrasy medzi Piešťanmi a Vrbovým stále pokračuje. Pozrite si aktuálne zábery


Foto: VIDEO: Výstavba cyklotrasy medzi Piešťanmi a Vrbovým stále pokračuje. Pozrite si aktuálne zábery Foto: Facebook/Michal Feik

Trať Piešťany - Trebatice - Krakovany roky chátrala a nemala patričné využitie. Starostovia preto dali hlavy dokopy a rozhodli sa dať bývalej železničnej trati druhý dych. Pred nedávnom, 23. februára na nej začali stavať cyklostrasu.

„Tento projekt je pre mesto Piešťany obrovský a ja to považujem za hlavný prínos z hľadiska bezpečnosti,“ povedal primátor Piešťan Peter Jančovič. „Jar, leto, aj počas jesene sa bude dať dochádzať do práce bez toho, aby boli občania ohrozovaní cestnou premávkou,“ tvrdí starosta Vrbového Štefan Kubík.


Prvá myšlienka prepojiť Piešťany a Vrbové vznikla ešte v 90. rokoch. „Reálne kontúry začala naberať až v roku 2008, kedy sa v Piešťanoch stretli zástupcovia samospráv. V tom čase ešte vôbec nebolo jasné, kadiaľ by mala cyklostrasa viesť,“ povedal starosta Trebatíc Juraj Valo. Skupina starostov musela zistiť, či je vôbec možné cyklotrasu na železnici postaviť. Starosta Valo tvrdí, že boli navštíviť aj Moravu, kde podobné projekty už vznikli. Napríklad cyklotrasa Mutěnka alebo cyklotrasa Koleje. 

Poslanec bratislavskej mestskej časti Rača, Michal Feik miesto výstavby navštívil a priniesol zábery, ako to tam aktuálne vyzerá. Na úseku je tiež potrebné upraviť trakčné vedenie na železničnej stanici v Piešťanoch, aby bola cyklotrasu napojená. Starostovia so železnicami uzavreli nájomnú zmluvu trate na 10 rokov, s možnosťou jej predĺženia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu