Vlastivedné múzeum sa teší z bohatej zbierky, múzeu ju venoval štedrý darca z USA


Foto: Vlastivedné múzeum sa teší z bohatej zbierky, múzeu ju venoval štedrý darca z USA Foto: Trnavský samosprávny kraj

Bývalý honorárny konzul Slovenskej republiky v USA Tholmas Klimek Ward daroval Vlastivednému múzeu v Hlohovci zaujímavú zbierku predmetov z obdobia jeho pôsobenia vo funkcii generálneho konzula.

Americký rodák Thomas Klimek Ward má korene na Slovensku. Jeho babička pochádzala práve z Hlohovca, a preto sa rozhodol darovať zbierku svojich ocenení, kníh a umeleckých diel Vlastivednému múzeu v tomto meste.

Postupne vo viac ako 100 kartónoch poslal cez Ministerstvo zahraničných vecí a cez Cargo do múzea v Hlohovci väčšiu časť svojej zbierky. V prvej zásielke v 106 kartónoch poslal 1 145 odborných a populárno náučných kníh v angličtine a slovenčine a 440 predmetov - ocenení, výtvarných a ďalších umeleckých diel či dekoratívnych predmetov. O mesiac poslal múzeu ďalších 17 kartónov, ktoré obsahovali 244 predmetov - ocenení, výtvarných a ďalších umeleckých diel či dekoratívnych predmetov a 62 kníh.


Celkovo tak múzeum zatiaľ zskalo 1207 kníh pre múzejnú knižnicu a 684 predmetov - ocenení, výtvarných diel či dekoratívnych predmetov. V lete však tento darca plánuje poslať ďalšiu zásielku, ktorá zbierku ešte rozšíri.

„Odkedy som prvýkrát v roku 1965 navštívil Slovensko, moja slovenská rodina, slovenskí priatelia a slovenská kultúra mimoriadne obohatili môj život viac, ako to slová môžu vyjadriť. Je pre mňa osobitnou cťou opätovať náklonnosť a priateľstvo, ktoré mi preukázali počas rokov, darom zbierky a knižnice Vlastivednému múzeu v Hlohovci. Dúfam, že tento dar obohatí životy mnohých dcér a synov Slovenska,” vyjadril Thomas Klimek Ward. 

Jeho počin ocenil aj župan TTSK Jozef Viskupič, ktorý sa s Wardom stretol, poďakoval mu za dar a venoval mu ďakovnú plaketu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu