Plánujete vycestovať za hranice? Pas si za nižšiu cenu vybavíte už len do apríla


Foto: Plánujete vycestovať za hranice? Pas si za nižšiu cenu vybavíte už len do apríla Foto: minv.sk

Končí vám platnosť vášho cestovného dokladu alebo sa naopak chystáte vybaviť si úplne prvý? Na oddelení dokladov vás v blízkej dobe nemusia zaskočiť len rozsiahle rady či predĺžené čakanie na vydanie pasu. V blízkej dobe totiž pravdepodobne dôjde aj k zmene cenníka, ktorý by mal vojsť do platnosti od 1. apríla 2024.

Nový cenník, podobne ako ten aktuálny, rozdeľuje jednotlivé poplatky podľa vekovej kategórie držiteľa cestovného dokladu a lehoty jeho vydania. V prípade cestovných pasov pre deti do 6 rokov sa ceny zvýšia o 50 %. Za doklad pre dieťa od 6 do 16 rokov zaplatíte o 54 % viac a osoby nad 16 rokov môžu očakávať zdraženie o 52 % oproti pôvodnej cene.

Keďže aktuálny cenník bude platiť už len dva a pol mesiaca, vybavovanie dokladov radšej neodkladajte na poslednú možnú chvíľu. V nasledujúcich týždňoch sa totiž pravdepodobne počet žiadostí rapídne zvýši.


Bez prednostnej registrácie vás preto vybavovanie nového pasu môže stáť aj niekoľko hodín. Zároveň by ste mali myslieť aj na to, že v mnohých krajinách je potrebné, aby bol cestovný pas platný ešte minimálne šesť mesiacov pred vstupom do tejto krajiny.

Cenník platný od apríla 2024


Pas do 30 dníPas do 10 dníPas do 2 dní
Deti do 6 rokov12 eur24 eur36 eur
Deti od 6 do 16 rokov20 eur40 eur60 eur
Občania od 16 rokov50 eur100 eur

150 eur



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu