Mestá v Trnavskom kraji zavádzajú parkovacie politiky. Plánujú zdvihnúť poplatky a rozšíriť zóny


Foto: Mestá v Trnavskom kraji zavádzajú parkovacie politiky. Plánujú zdvihnúť poplatky a rozšíriť zóny Foto: Facebook/Mesto Trnava

Viaceré mestá v Trnavskom kraji ohlásili zmeny parkovacej politiky. Zavádzajú parkovacie zóny a stanovujú v nich pravidlá tak, aby zvýhodnili najmä rezidentov. Parkovanie je pálčivou témou aj priamo v Trnave. Mesto má za sebou prvé referendum proti parkovacej politike, ktoré sa skončilo neúspechom. 

V meste hrozilo spoplatnenie na všetkých uliciach a zvýhodnenie jednotlivých rezidentských zón. Radnica však napokon ustúpila a viceprimátor Marcel Krajčo oznámil, že tam kde problémy nevznikajú, bude parkovanie nateraz zadarmo. Informácie priniesol portál My Trnava.

To sa týka najmä mestských častí Modranka, Kopánka, lokality Kamenný mlyn a iných, prevažne sídliskových zón. Rezidenti môžu mesto požiadať o parkovaciu kartu, ktorá ich v jednotlivých zónach zvýhodní. Napríklad budú môcť bezplatne zaparkovať v zónach B. 

Ako je to v iných mestách?

V Piešťanoch sa pre chodníkovú novelu zrušili desiatky parkovacích miest. “Skomplikovalo to život obyvateľom nášho mesta. Mesto pristúpilo k úprave parkovania a parkovacích miest v centre mesta a okolí v snahe umožniť obyvateľom zaparkovať na uliciach v súlade so zákonom,” povedala hovorkyňa Piešťan Veronika Bardíková pre My Trnava. V meste rozšírili parkovacie zóny ešte v januári. V tomto roku zvýšenie parkovného neplánujú.


Podobne to je aj v Dunajskej Strede. Potvrdila to pre My Trnava hovorkyňa mesta Zita Ivincze a dodala, že radnica neplánuje ani rozšírenie parkovacích miest. Naopak, Senica chce počas tohto roka zvýšiť počet dočasných parkovacích miest. Parkovné zvyšovať nebude. Primátor Holíča Zdenko Čambal zas tvrdí, že plánuje v centre mesta zaviesť parkovanie Smartcity a zvýšiť parkovné. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu