V Šamoríne budú vyprázdňovať iba smetné nádoby označené QR kódom


Foto: V Šamoríne budú vyprázdňovať iba smetné nádoby označené QR kódom Foto: sensoneo.com

V Šamoríne sa chystá revolúcia v odpadovom hospodárstve. Od budúceho týždňa budú čierne smetné nádoby na komunálny odpad označované špeciálnymi nálepkami, ktoré obsahujú QR kódy. Čo to znamená? Odbor životného prostredia Mestského úradu prináša novú technológiu.

Nádoby so smeťami budú vyprázdňované, ale nie ako obvykle. Tentokrát budú skenované špeciálnymi čítačkami umiestnenými na vozidlách na zvoz odpadu. Cieľom je získať presný prehľad o tom, koľko odpadu sa v skutočnosti generuje a kam putuje.

V prvom kole sa označia čierne smetné nádoby pri rodinných domoch. Kým nebude systém uvedený do prevádzky, mesto bude vyprázdňovať všetky nádoby na odpad. Kontajnery na sídliskách a zberné nádoby používané podnikateľskými subjektmi prídu na rad až neskôr.

Celý proces označovania a skenovania by mal trvať do polovice mája. Nábeh celého systému sa očakáva do 3 až 4 mesiacov. „Prípadné problémy bude priebežne riešiť Odbor životného prostredia Mestského úradu. Po aktivovaní systému neoznačené nádoby na odpad nebudú vyprázdnené,“ informuje mesto Šamorín.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu