Ján Uličiansky chodil po inšpiráciu do Piešťan. Vďaka miestnym veveričkám vznikla jedna z jeho mnohých knižiek


Foto: Ján Uličiansky chodil po inšpiráciu do Piešťan. Vďaka miestnym veveričkám vznikla jedna z jeho mnohých knižiek Foto: FacebookJán Uličiansky

Dielo Jána Uličianskeho bolo späté predovšetkým s tvorbou pre deti. Rodený Bratislavčan vyštudoval dramaturgiu a réžiu bábkového divadla na DAMU v Prahe. Od roku 1988 bol šéfdramaturgom Hlavnej redakcie pre deti a mládež v Slovenskom rozhlase a súčasne pôsobil ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení. Adaptácie jeho diel sa objavilo aj na divadelných doskách. O úmrtí umelca vo veku 68 rokov informovala RTVS.

Ján Uličiansky bol autorom, či spoluautorom množstva kníh pre deti mládež. Jeho tvorba sa spája aj s mestom Piešťany. Miestne veveričky ho inšpirovali pri písaní diela Veverička Veronka. Pri príležitosti 85. výročia vzniku piešťanskej knižnice z nej vytvoril hlavnú hrdinku knižky Analfabeta Negramotná. 

Je s ním spojený aj festival Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe, ktorého je spoluzakladateľom. V posledných rokoch mu vyšli knihy Pán nápad zachraňuje svet, Max a Lea, Máme Emu, alebo Malá princezná. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení.

„Rozhlasová hra Tik Tak získala v roku 1977 hlavnú cenu na Festivale pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry v Piešťanoch. Uličiansky sa k nej neskôr vrátil a transformoval ju do divadelnej rozprávkovej hry (1978), rozhlasového seriálu (1998), prozaickej podoby v knihe Čarovný chlapec (2005) a najnovšej do verzie rozhlasovej rozprávky (2005),“ uvádza Slovenské literárne centrum. Viaceré jeho knihy pre deti boli preložené do češtiny, taliančiny, francúzštiny, ruštiny, nemčiny, litovčiny či angličtiny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu