VIDEO: Na Slovensko sa vrátila známa vedkyňa. Bude pôsobiť na Trnavskej univerzite


Foto: VIDEO: Na Slovensko sa vrátila známa vedkyňa. Bude pôsobiť na Trnavskej univerzite Foto: Youtube/ Fondation L’Oréal

Biologička Soňa Kucharíková patri medzi mnohé Slovenky, ktorým sa v zahraničí podarilo dosiahnuť úžasný úspech. Pracovala na prestížnych svetových pracoviskách, ale po jedenástich rokoch sa rozhodla opustiť belgické laboratórium Leuvene a vrátiť sa naspäť na Slovensko.


Forbes informuje, že po skončení doktorandského štúdia v Leuvene získala prestížny grant pre najlepšie projekty mladých vedeckých pracovníkov. Spolupracovala aj s John Hopkins Institute, jedným z najvýznamnejších vedeckých inštitútov v USA.

V skúmaní obrany voči rezistentným hubám pokračuje na Trnavskej univerzite v Trnave. „Na Slovensko som sa vrátila po jedenástich rokoch. Otázku návratu som mala v sebe vyriešenú dlhodobo, rozhodla som sa, že v zahraničí načerpám čo najviac skúseností a po čase sa vrátim na Slovensko a odovzdám ich ďalej – napríklad študentom alebo kolegom na fakulte,“ vysvetľuje biologička pre Forbes.


Magazín ďalej upozorňuje, že pre silnejúcu odolnosť mikroorganizmov voči liekom umiera ročne 700-tisíc ľudí. Pred touto hrozbou varuje vo svojich vyhláseniach aj Svetová zdravotnícka organizácia.

„Situácia je alarmujúca. Je to globálny problém a ja sa s ním stretávam denne. Spolupracujeme so sieťou komerčných laboratórií na projekte v rámci klinickej praxe, v ktorom sledujeme rezistenciu húb, konkrétne patogénnych kvasiniek, voči liekom – antimykotikám,“ objasňuje vedkyňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu