Krádež trvaliek: Zuzana, ktorej ukradli levandule spred domu, vyzýva ľudí k úcte voči majetku


Foto: Krádež trvaliek: Zuzana, ktorej ukradli levandule spred domu, vyzýva ľudí k úcte voči majetku Foto: FB/Komunita Hviezdoslavov, Kvetoslavov a Miloslavov

Zuzana, obyvateľka Trnavského kraja, nedávno informovala na sociálnej sieti o krádeži svojich vypestovaných levandúľ. Podľa jej vyjadrenia boli levandule ukradnuté z prednej časti domu.

Pani Zuzana, ktorá sa tešila na krásne rozkvitnuté levandule, opísala udalosť ako veľmi nepríjemnú.  „Je mi to veľmi ľúto. Celú zimu som sa tešila na to, že si z malých stebielok vypestujem krásne levandule popri našom plote,“ uviedla.

„My sme vysadili ovocné stromy v roku 2018 medzi Veľkú Paku a Lenice za asi 300 eur. Do mesiaca boli ukradnuté. A najlepšie boli aj tak komentáre ľudí, že prečo som nechávala visačku s názvami odrôd. Takže som vlastne ja bola tá, ktorá urobila chybu. Na Slovensku to tak chodí, občan nepozná, kto je zlodej a kto poškodený,“ opisuje nepríjemný incident Pavla.

Viacerí ľudia ponúkli Zuzane pomoc, radi by jej darovali semienka levandúľ, aby si ich mohla nanovo vysadiť a skrášliť okolie svojho domu. Zhodli sa taktiež na tom, že človek, ktorý ukradol levandule, musel byť zúfalý, a nechápu, prečo to vôbec niekto robí, keď si vie za pár centov kúpiť semienka v obchode.


Milan, ktorý sa zapojil do diskusie, tvrdí: „Nič si nevážime, hlavne prácu ochotných ľudí skrášliť verejné priestranstvo na svoje náklady. Ale všetko sa raz vráti. Kto čo zasial, bude aj žať.“ 

Tento incident poukazuje na neúctivé správanie voči úsiliu a práci druhých. Pani Zuzana vyzvala k úcte voči majetku a práci iných ľudí. „S láskou som ich vysádzala a boli pre mňa zvlášť dôležité,“ zdôrazňuje.

Podľa paragrafu § 212 Trestného zákona je krádež levandúľ trestným činom. „Kto si prisvojí cudziu vec tým, že sa jej zmocní a spôsobí tak malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky,“ takto znie paragraf. V prípade krádeže levandúľ je objektom tohto trestného činu majetok, konkrétne vypestované rastliny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu