Vlastivedné múzeum v Galante sa teší z vysokej návštevnosti, v roku 2018 pripravujú nové podujatia


Foto: Vlastivedné múzeum v Galante sa teší z vysokej návštevnosti, v roku 2018 pripravujú nové podujatia
Galéria: 20 fotiek
Foto: Trnavský samosprávny kraj

Vlastivedné múzeum v Galante vzniklo už v roku 1969 s poslaním dokumentácie vývoja prírody a spoločnosti v regióne. Múzeum ponúka návštevníkom stále expozície a tematické výstavy. Pracovníci múzea organizujú aj pravidelné semináre, konferencie a sprievodné prezentačné podujatia. 

Návštevnosť múzea sa za rok 2017 v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšila o 65%.

„K nárastu počtu návštevnosti vo všeobecnosti prispeli tradičné i nové jednodňové podujatia a čoraz obľúbenejšie múzejno-pedagogické činnosti. Veľkonočná a vianočná rodinná sobota, noc múzeí a duchovia v múzeu prilákali stovky návštevníkov,“ informuje Trnavský samosprávny kraj.

Návštevníkov múzea v roku 2017 informovali o zaujímavostiach zo života múzea trikrát aj cez Občasník Vlastivedného múzea v Galante, ktorý vydávajú od marca 2016.

„Minulý rok sme pripravili pre návštevníkov 5 dočasných tematických výstav so sprievodnými podujatiami. Výstavu Jaskyne drakov sme si zapožičali zo Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva z Liptovského Mikuláša. Prvý februárový týždeň sa k nám dostala výstava voskových figurín z Petrohradského antropologického múzea pod názvom Zvláštni ľudia. Sprístupnili sme výstavu pod názvom Život a dielo Zoltána Kodálya očami maliarky a grafickej výtvarníčky Noémi Tavaszy. Ďalšou významnou udalosťou bolo 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana, preto sme zostavili výstavu venujúcu sa jeho životu. Výstavu pod názvom Čilejkársky ľudový odev nám zapožičalo Tekovské múzeum z Levíc. Koncom roka sme otvorili výstavu pod názvom Vianoce v 20. storočí, ktorú sme obohatili múzejno-pedagogickou činnosťou: Medovníkové Vianoce,“ popisuje Múzeum svoj bohatý program v minulom roku. 

Okrem rôznych výstav a prednášok organizuje Múzeum viacero podujatí v spolupráci s materskými školami v Galante a tiež so ZUŠ Josepha Haydna Galanta. Pre deti pripravili viacero aktivít aj počas prázdnin, aj počas školského roka.


 Na rok 2018 si múzeum pripravilo nové a zaujímavé koncepty výstav a podujatí, ktoré prilákajú ďalších návštevníkov. Stále výstavy ostanú nemenné a pribudnú nové dočasné výstavy. 

„Od februára do 12. mája k nám prichádza zaujímavá výstava pod názvom Avari a Slovania na sever od Dunaja, ktorú spoločne zostavili Podunajské múzeum v Komárne, SNM – Múzeá v Martine a Tribečské múzeum v Topoľčanoch. K príležitosti Noci múzeí a galérií otvárame špeciálnu výstavu Tribečského múzea v Topoľčanoch, jej názov je Od chmeľu k pivu. 19. septembra 2018 sa začína nosná výstava roku 2018 pod názvom Významné výročia slovenských dejín. Od 5. decembra nám Podunajské múzeum v Komárne zapožičia výstavu Biológia vzrušenia - Pamätná výstava Hansa Selyeho, objaviteľa teórie stresu,“ informovalo múzeum.

Okrem toho nebudú chýbať viaceré zaujímavé podujatia nie len pre milovníkov histórie a kultúry, prírody a umenia, ale aj pre deti, mládež a celú verejnosť. 

 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Trnavský samosprávny kraj