V Trnave sa bude už po tretíkrát konať festival YPSALON, mesto ožije literatúrou


Foto: V Trnave sa bude už po tretíkrát konať festival YPSALON, mesto ožije literatúrou Foto: malyberlin.sk

V priebehu dní od 23. do 26 novembra bude v Trnave prebiehať trnavský festival spisovateľov YPSALON. Prinesie bohatý literárny program plný rozhovorov so známymi slovenskými spisovateľmi, vydavateľmi a zaujímavými sprievodnými aktivitami. Literárny program bude prebiehať v kaviarni Thalmeiner na Trojičnom námestí, sprievodný program v podobe koncertu kapely Modré Hory a divadelného predstavenia Samko Tále od Pavla Seriša na Zelenom kríčku a výstavu ilustrátora Andreja Kolenčíka nájdete už od 14. novembra v Kníhkupectve AF na Štefánikovej ulici.

Okrem spisovateľov prináša festival aj diskusie so slovenskými vydavateľstvami. Tento rok prídu predstaviť svoje pôsobenie zástupcovia Artis Omnis a BRAK. Literárnymi hosťami počas prvého dňa budú Maroš Krajňak, ktorý tematicky čerpá z histórie, Michal Hvorecký, autor inšpirujúci sa politológiou, sociológiou a marketingom.
Štvrtkový večer sa zakončí rozhovorom autorov detektívok Kataríny Holetzovej a Františka Kozmona. V ďalších festivalových dňoch poctia svojou návštevou Trnavu viacerí významní autori, ktorí sa dostali do finálovej desiatky najznámejšej slovenskej literárnej súťaž Anasoft litera 0217. Pozvanie prijali Ivana Gibová, Denisa Fulmeková a Silvester Lavrík. 

Výnimočnou súčasťou festivalu bude tento rokpiatková prednáška Petra Tollaroviča, ktorý sa dlhé roky venuje tvorbe trnavského básnika Miroslava Válka. Pri príležitosti 90. výročia básnikovho narodenia bude pripravená malá výstava ukážok raných Válkových básní. Bude prístupná počas celého festivalu v priestoroch kaviarne Thalmeiner. 

Nedeľa sa bude nisť aj v duchu rodiny, preto je pripravený zaujímavý program aj pre našich najmenších, ako napríklad divadelné predstavenie Ivan a mačky Divadla Spozavoza, ktoré vzniklo na motívy knihy Jaroslavy Blažkovej. Tešiť sa môžete aj na výstvu detských kníh, ktoré si budete môcť zakúpiť. 

Bližšie informácie o cenách vstupeniek a programe nájdete na stránke mesta www.trnava.sk a na na stránke www.malyberlin.sk.


LITERÁRNY PROGRAM FESTIVALU

Kaviareň Thalmeiner
Štvrtok – 23. november
18.00 – Diskusia s vydavateľmi Brak a Artis Omnis
19.00 – Maroš Krajňak
20.00 – Michal Hvorecký
21.00 – Katarína Holetzová a František Kozmon

Piatok – 24. november
18.00 – Prednáška Petra Tollaroviča o Miroslavovi Válkovi
19.00 – Ivana Gibová
20.00 – Marek Vadas
21.00 – čítačka Bene a Lyrik
22.00 – koncert Modré Hory

Sobota – 25. november
18.00 – básnici Erik Šimčík a Michal Tallo
19.00 – Denisa Fulmeková
20.00 – Alexandra Salmela
21.00 – Silvester Lavrík

Nedeľa – 26. november
15.00 – Alexandra Salmela. čítanie z knihy Žirafia mama a iné príšerky
16.00 – Divadlo Spozavoza. Ivan a mačky
19.00 – Pavol Seriš. Samko Tále

SPRIEVODNÝ PROGRAM FESTIVALU: 
utorok 14. novembra o 19.00 h Kníhkupectvo AF: vernisáž výstavy Ilustrovaná ústava
piatok 24. novembra o 22.00 h Zelený kríček: koncert Modré hory
nedeľa 26. novembra o 19.00 h Zelený kríček: Pavol Seriš – Samko Tále

Miesto: kaviareň Thalmeiner, Trojičné námestie
Dátum: 23.11.2017 - 18:00    26.11.2017 - 20:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: trnava.sk