Posledný februárový víkend bude sprevádzať silný vietor. Pre niektoré okresy je vydaná výstraha prvého stupňa


Foto: Posledný februárový víkend bude sprevádzať silný vietor. Pre niektoré okresy je vydaná výstraha prvého stupňa Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Tohtoročný február možno považovať za doposiaľ najteplejší. Posledný februárový víkend okrem teplého vzduchu bude sprevádzať aj silný vietor, informuje portál iMeteo.sk.

Slovenské počasie bude počas víkendu ovplyvňovať vlniaci sa studený front v teplom a vlhkom južnom prúdení. V dôsledku toho dôjde k plytkej tlakovej níži, ktorá sa bude postupne presúvať zo severného Talianska cez Alpy a Moravu nad Poľsko a pobaltské štáty.

Vo viacerých oblastiach treba počítať s dažďom, vyššie polohy sa nevyhnú sneženiu. Od západu budú zrážky postupne ustávať. V západných a stredných častiach krajiny by podľa odhadov malo spadnúť 5 milimetrov zrážok. Obyvateľov východného Slovenska zrážky potrápia o niečo viac, pričom na danom území má spadnúť od 5 do 15 milimetrov zrážok. K sneženiu má dôjsť od výšky približne 1 600 metrov, pričom môže napadnúť až okolo 10 centimetrov.

Teploty zostanú naďalej vysoké, pričom maximálna denná teplota sa počas dňa bude pohybovať v rozmedzí od ôsmich stupňov Celzia do 13 stupňov Celzia. Na juhu sa môže dokonca vyšplhať až na 15 stupňov Celzia. Teplo bude pokračovať aj v horách. Vo výške 1 500 metrov môže teplota vystúpiť na jeden stupeň Celzia.


Avšak aj napriek pozitívnym prognózam nás bude sprevádzať silný vietor. Od juhu bude fúkať s rýchlosťou 3 až 10 metrov za sekundu. V nárazoch na severe ojedinele 16 metrov za sekundu, čo predstavuje 60 kilometrov za hodinu.

Slovenský hydrometeorologický ústav pre silné poveternostné podmienky vydal pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Poprad a Kežmarok výstrahu prvého stupňa. To isté platí aj pre horské oblasti.

Zrážky a vietor budú v nedeľu o niečo slabšie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu