Trnavský kraj súťaží o grant na reštaurovanie historického organu v Báči, podporte ho svojim hlasom


Foto: Trnavský kraj súťaží o grant na reštaurovanie historického organu v Báči, podporte ho svojim hlasom Foto: www.nadaciavub.sk/poklady/

Po viacerých úspešných projektoch sa Nadácia VÚB rozhodla pomôcť pri reštaurovaní vzácnych a unikátnych organov na Slovensku. O finančnú pomoc sa usiluje aj barokový organ vo františkánskom kostole v obci Báč, v okrese Dunajská Streda.

„ Ide o architektonický skvost v zmysle filozofie barokového organárstva. Dvojmanuálový organ v rímskokatolíckom kostole v Báči patrí do malej skupiny zachovaných barokových organov tohto typu na Slovensku,“ informuje Nadácia VÚB.

Tento nástroj, nachádzajúci sa v známom mariánskom pútnickom mieste, pôvodne postavil v Komárne po ničivom zemetrasení pre františkánsky kostol v r. 1779 neznámy majster. Organ po zrušení kláštora v Komárne preniesli františkáni v r. 1809 do obnoveného františkánskeho kostola a kláštora v Báči. Reštaurátorské práce je potrebné zamerať predovšetkým na píšťalový fond.

Svoje hlasy môžete dať organu prostredníctvom internetového hlasovania na stránke Nadácie VÚB - www.nadaciavub.sk. 


Aj vy sa môžete zapojiť do hlasovania za jeden z 9 unikátnych organov na Slovensku a rozhodnúť, ktorý z nich získa finančné prostriedky na reštaurovanie. Hlasovať môžete do 25. februára.


„Nadácia VÚB je fond na podporu dobrých vecí. Vytvára programy a finančné zdroje na pomoc koncepčných riešení v oblasti vzdelávania, kultúrneho dedičstva, komunitného života a charity. Úlohou Nadácie VÚB je podporovať oblasti spoločenského života, ktorým chýbajú finančné zdroje na dosiahnutie kvalitnej a stabilnej úrovne,“ informuje VÚB.  





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Nadácia VÚB